Wat is het verschil tussen lesgeven en begeleiding,
tijdens de schilderlessen?
Als je les geeft moet je allround zijn. d.w.z. niet alleen kennis hebben van tekenen
en/of schilderen, maar ook alles wat erbij komt. Bijv. grijswaarden, kleurenleer, compositie, proces van opbouw, maar ook de docent moet weten wat deze cursist nodig heeft om zo stapsgewijze tot betere resultaten te komen. Als je " workshops " volgt heb je alleen voor dat onderdeel begeleiding en krijg je aanwijzingen. Het totaal plaatje voor deze cursist ontbreekt. Dus het is aan de cursist hoe hij of zij in het ontwikkelingsproces staat.
Persoonlijke benadering: iedere cursist is anders, andere motoriek en andere achtergrond. Dit maakt het lesgeven voor mij, interessant en uitdagend.
Waar zit het prijsverschil tussen “lesgeven” en “begeleiding “ ?
Degene die les geven hebben een gedegen opleiding genoten en passen dit toe. Opbouw vanaf de basis. Terwijl de begeleider alleen adviezen, tips en trucs geeft. Dat kan soms wel voldoende zijn. Beter een goede les, dan begeleiding zonder dat je er iets mee op schiet.
Beslis zelf wat je wil betalen voor het: les geven of begeleiding.
Wat is lesgeven tijdens een schilderscursus?
De docent is opgeleid en heeft inzicht in de opbouw van de kennis, voor zowel beginnend als gevorderde cursisten.
Het stappenplan en uitleg voor iedere cursist in zijn/haar eigen tempo.
Leren: ?? Wat wil de cursist leren en welke stijl schilderen vindt men het beste passend bij deze cursist. Als beginnend cursist, komt er zoveel op je af, dat het vaak niet overzichtelijk is.
Om dit leerproces te onderwijzen, heeft de docent een goed overzicht nodig van de lesstof en past men de juiste manier van lesgeven toe, wat de cursist kan en wil.
Lesgeven tijdens een schilderscursus is traditioneel een manier om cursist(en) die informatie en vaardigheden bij te brengen, om doelstellingen te bereiken die vaak door anderen bepaald zijn. De docent laat zien, hoe je een penseel hanteert en de toepassing in kleur en vorm.
De docent geeft antwoord aan de cursist op al zijn/haar vragen. De opbouw van de schilderlessen /werk gaat volgens bijvoorbeeld de Stap voor Stap methode.
Wat is begeleiding of coaching tijdens een schilderscursus?
De begeleider geeft alleen mondelinge aanwijzingen en doet niets voor. Doordat cursisten betrokken worden bij hun eigen leerproces en de ruimte krijgen om zelfstandig te denken en problemen zelf op te lossen.
Aangezien ik een gedegen vooropleiding heb genoten, is het voor mij elke keer een uitdaging, de cursist te helpen en het overzicht te geven, zodat ze weer tevreden verder kunnen tekenen of schilderen. Het is heel erg leuk om de vorderingen en het plezier van de cursist te zien. Met trots kunnen ze hun werk laten zien aan anderen en zelf kunnen genieten van hun werk. Het doel is dat de cursist zelfstandig straks zelf kan werken.
Auteur: MarYane Nas
© Copyright 2025